21 Temmuz 2012 Cumartesi

Olası Eskişehir-Marsilya Maçına Romantik Bakış


Dün çekilen kuralar sonucunda Eskişehir St. Johnstone'u elediği taktirde Marsilya'nın rakibi olacak. Çekebileceği en zor takımı çekti Eskişehir maalesef. Ancak bu kurayı duyar duymaz benim aklıma Ersun Yanal geldi. Kendisini hiç sevmesem de yaptıklarını her zaman taktir etmişimdir(Hakan Şükür olayı hariç!).Biraz romantik bir bakış açısı kabul ediyorum ama Gençlerbirliği'yle başardıkları ve Eskişehir'in başarılı olmasını istemem içimde biraz ümit uyandırıyor bu tur için.

UEFA Kupasında 2003-2004 sezonunda ilk turda İngilizlerin Blackburn Rovers takımıyla eşleşmişti Gençlerbirliği. Kadrosunda Tugay,Yorke,Neill,Gresko,Emerton,Thompson gibi yıldızlar vardı Blackburn'un o sene.Gençlerbirliği evinde 3-1 yenmişti. Sıra deplasmandaydı. Futbolun melekleri biraz İngilizlerin yanında olsaydı belki de Türk Futbol tarihinin en utanç verici gecelerinden olabilirdi o gece. Ama öyle şeyler oldu ki sahada maç sonunda Gençlerbirliği'nin sürprizinden başka hiçbir şey konuşulmamıştı.

Hep olur zaten böyle sürprizler yapan takımlar. Sırada Portekiz'den Sporting Lizbon vardı. Herşeyin bir sonu vardı elbet. Ankarada biten 1-1'lik maçta bunun böyle olacağını gösteriyordu. Sonuç ne mi oldu? Gençlerbirliği 5 dakikada 3 gol attı Portekizde. 3-0!

3.tur. Rakip İtalyan Parma. O zamana kadar Galatasaray ve Fenerbahçe'nin toplamda 4 kere karşılaştığı ve hiç yenemedikleri Parma! Kadrosunda Alberto Gilardino,Sebastian Frey,Bresciano gibi yıldızları bulunduran Parma. İlk maçta deplasmanda alınan 1-0'lık galibiyet, ikinci maçta da Frey'in daha maçın başında atılıp takımını eksik bırakmasıyla elde edeilen 3-1'lik skor... Ersun Yanal ve öğrencileri destan yazıyordu başka birşey değildi bunun adı.

4.turda rakip yine daha önce hiç yenemediğimiz bir takımdı: Valencia. Bu sefer onlarda korkuyordu. Herkes nerede biteceğini bekliyordu ama bitmemişti. Gençlerbirliği ilk maçı 1-0 almıştı yine. Sırada çeyrek final vardı şimdi. Ben bile yıllar sonra bunu yazarken heyecanla yazdığıma göre, o futbolcularda Mestella'da bu yüzden turu bıraktılar.Bu yükü kaldıramadılar. Uzatmalara giden maçta rakibinden 1 kişi eksik Gençler daha fazla dayanamadı ve 2-0 mağlup oldu.

Peri masalı bitmişti.Ancak Türk Futbol literatürüne bir dönem Gençlerbirliği ne işler yapmıştı be diye bir cümle eklenmişti. Bir de Ersun Yanal diye genç bir teknik direktör. Şimdi o teknik direktör zirveyi de gördükten sonra yeniden bir Anadolu takımının başında ve UEFA kupasında. Yukarıda dediğim gibi ya ben çok romantiğim(yada içime Okay Karacan kaçtı), ya da...

Gençlerbirliği 2003-2004


Damir Botonjic
Deniz Barış
Filip Daems


Abdel Zaher el Saka

Erkan Özbey

Serkan Balcı



Ümit Bozkurt



Ali Tandoğan

Josip Skoko
Mustafa Özkan




Souleymane Youla


Hiç yorum yok: